Jak řídit spotřebu a ušetřit za energie s chytrými zásuvkami iGET

Jak řídit spotřebu a ušetřit za energie s chytrými zásuvkami iGET

Cena energií a jejich spotřeba byla tématem diskuze snad v každé domácnosti v posledních měsících. Bohužel většina lidí nesleduje spotřebu energie jednotlivých domácích zařízení, a zvláště těch energeticky nejnáročnějších, jako je například lednice s mrazákem. Pořiďte si naše chytré zásuvky iGET a mějte svou spotřebu energií pod kontrolou. V přehledné aplikaci v češtině budete moci zásuvky nejen ovládat, ale i sledovat spotřebu připojených zařízení. Jak to přesně funguje? To se dozvíte v tomto článku.

Rychlé spárování a nastavení

Všechny chytré zásuvky iGET podporují Wi-Fi a některé i Bluetooth (iGET HOME Power 2 a iGET HOME Power 4). Spárování zásuvek s aplikací iGET HOME je velmi rychlé. Zásuvky s Bluetooth jsou automaticky nabídnuty ke spárování s aplikací. V případě zásuvek pouze s Wi-Fi stačí model ručně vybrat z nabízeného seznamu zařízení. Následně postupovat podle snadných kroků pro přidání, které se budou zobrazovat na displeji.

Po spárování zařízení s iGET HOME doporučujeme využít možnosti vlastního pojmenování celé chytré zásuvky i jednotlivých zásuvek. Pojmenování celého zařízení vám usnadní orientaci v případě zapojení většího množství stejných zásuvek v domácnosti. Do názvu můžete uvést například místnost a místo, ve které se nachází.

Ukázka nastavení chytré zásuvky iGET v aplikaci iGET HOME

Skvělou vychytávkou je vlastní pojmenování nejen celého zařízení, ale i jednotlivých přítomných zásuvek. Můžete si pojmenovat například každou ze čtyř zásuvek na prodlužovacím přívodu podle sebe. Zde doporučujeme pojmenovávat podle zařízení, které je do zásuvky připojeno. Pojmenovat si můžete nejen zásuvky, ale i USB porty. Pokud budete USB port používat primárně pro nabíjení telefonu, pak jeho název může být „Nabíjení telefonu USB“.

iGET HOME Power 4 ukázka nabíjení přes USB

V aplikaci iGET HOME je možné k jednotlivým chytrým zásuvkám nastavit automatické plánování s časem vypnutí a zapnutí. Například, aby zásuvky na prodlužovacím přívodu iGET HOME Power 4 byly každý den vypnuté od 1:00 do 7:00 hodin a následně se od 7:01 zapnuly. Ušetříte tím za spotřebu zbytečného pohotovostního režimu například u televize, set-top boxu atd.

Ukázka nastavení plánů a automatizace u chytré zásuvky iGET v aplikaci iGET HOME

Všechny chytré zásuvky a prodlužovací přívody iGET pro svou plnou funkčnost nepotřebují žádné dodatečné brány/bridge/gateway.

Snadné ovládání zásuvek i hlasem

Chytré zásuvky iGET podporují i hlasové asistenty od Amazonu a Google. Ovládání hlasem není žádný problém. Pokud si pojmenujete zásuvku s připojenou televizí „TV“, pak vám stačí říct hlasový povel „TV on“. a zásuvka s televizí se zapne. V případě, že je televize v aktivním stavu zapne se rovnou i televize. Tímto způsobem uděláte z klasické „hloupé“ televize chytrou.

Zajímavost: technicky založené uživatele u chytrých zásuvek potěší podpora služby IFTTT.

Sledování spotřeby

V aplikaci iGET HOME můžete sledovat spotřebu připojených zařízení do chytrých zásuvek. Spotřeba je viditelná v denních a měsíčních souhrnech pro danou zásuvku. Pro vypovídající sledování spotřeby doporučujeme mít v chytré zásuvce připojeno stabilně jedno zařízení, abyste zjistili jeho spotřebu.

Ukázka spotřeby chytré zásuvky iGET v aplikaci iGET HOME

Upozornění: pokud by v jedné chytré zásuvce bylo zapojeno více zařízení, spotřeba je udávána za zásuvku jako celek. Tedy součet spotřeby všech připojených zařízení. Například, pokud by do zásuvky iGET HOME Power 2 byla připojena LED lampička, a zároveň by na přítomném USB docházelo k nabíjení telefonu. Statistika spotřeby zásuvky v aplikaci by byla součet spotřeby obou zařízení.

V aplikaci je spotřeba udávána v kWh. V přehledu je měsíční spotřeba rozčleněna i do jednotlivých roků. Velmi snadno si pak můžete jedním pohledem srovnat spotřebu zařízení v jednotlivých měsících. V přehledu jsou viditelné i další údaje jako proud, výkon a napětí.

Ukázka spotřeby chytré zásuvky iGET v aplikaci iGET HOME

Tip: nákladnost provozu v Kč připojeného zařízení k chytré zásuvce si snadno můžete vypočítat. Vystačíte si s jednoduchým vzorečkem: spotřeba kWh (viditelná v aplikaci) * cena za kWh elektřiny (z vašeho ceníku od distributora). Vypočítat můžete nákladnost provozu za den, měsíc i rok. Náročnější uživatelé mohou využít některou z aplikací třetích stran pro výpočet spotřeby v Kč se statistikami. Do aplikace zanesou údaje ze svého ceníku elektřiny a pravidelně budou vkládat údaje o spotřebě z iGET Home.

Jak si vybrat z nabídky chytrých zásuvek iGET?

V současné době nabízíme tři chytré zásuvky:

  1. Nejlevnější iGET HOME Power 1 je vhodná pro zapojení běžného jednoho domácího spotřebiče. Je vybavena jednou zásuvkou s vidlicí typu E. Ideální základ pro uživatele, kteří nepotřebují žádné USB porty na zásuvce.
  2. Střední cesta je iGET HOME Power 2 s taktéž jednou zásuvkou typu E, ale již i se dvěma USB porty (každý 2,4 A).
  3. Pro potřeby zapojení více zařízení současně máme prodlužovací přívod iGET HOME Power 4 se čtyřmi zásuvkami a čtyřmi USB porty (jeden je moderní USB-C). Prodlužovací přívod je vhodný například pro zapojení počítače, monitoru, reproduktorů, tiskárny a nabíjení přes USB. Dalším příkladem může být kombinace zapojení televize, soustavy reproduktorů, set-top boxu a routeru.

iGET HOME Power 1

iGET HOME Power 2

iGET HOME Power 4

Počet zásuvek

1

1

4

Počet USB

0

2

4

Tip: pomocí chytré zásuvky můžete udělat i ze svého „hloupého“ domácího vybavení chytré, například proměnit klasickou LED lampičku na chytrou s ovládáním skrze aplikaci v telefonu nebo hlasovými povely. Důležité je mít lampičku ve výchozím stavu zapnutou, pak ji můžete ovládat zapínáním a vypínáním chytré zásuvky. 

Všechny chytré zásuvky iGET naleznete v kategorii: Zásuvky.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz