Ovládněte svoji chytrou domácnost hlasem

Jak jistě víte, chytrou domácnost s zařízeními od iGET můžete ovládat prostřednictvím oficiální aplikace iGET Home, která je dostupná pro iOS i Android. Ne vždy však máme volné ruce, abychom mohli pracovat s telefonem. V takových situacích je výhodné mít podporu hlasového ovládání. Navíc někteří lidé preferují hlasové příkazy před telefonem, a proto je potěšující, že drtivá většina produktů pro chytrou domácnost od iGET podporuje a spolupracuje s předními hlasovými asistenty: Google Assistant a Amazon Alexa. Ať už přes aplikace v telefonu nebo chytré reproduktory Google Home / Nest a Amazon Echo.

Rozumí česky?

V současné době hlasoví asistenti od Google a Amazonu oficiálně nepodporují češtinu a při hlasových povelech v češtině vám nebudou rozumět. Pro hlasové povely je nejlepší použít některý ze světových jazyků, například angličtinu, němčinu nebo francouzštinu. Technologie rozpoznávání hlasových příkazů je však v současné době na takové úrovni, že si asistenti dokážou poradit i s velmi špatnou výslovností. Stačí si zapamatovat několik jednoduchých hlasových příkazů a využívat je do budoucna.

Jak přidat zařízení

Chytrá zařízení iGET můžete propojit s hlasovými asistenty prostřednictvím aplikací ve vašem telefonu, například Google Home nebo Amazon Alexa. Pro přidání je důležité mít v telefonu zapnuté funkce určování polohy, Wi-Fi i Bluetooth. Poté stačí ve vybrané aplikaci zvolit možnost přidání nového zařízení a vyhledat dostupná chytrá zařízení ve vašem okolí. Z toho vyplývá, že konkrétní zařízení iGET musí být zapojené a aktivní, aby mohlo být nalezeno. Následně přidaná zařízení můžete přiřazovat do místností a poté je ovládat jednotlivě nebo naráz celé místnosti.

Tip: Při pojmenovávání zařízení se nedoporučuje používat do názvů diakritiku (háčky a čárky), kterou asistenti nedokážou rozpoznat.

Ukázkové hlasové příkazy

V případě použití Google Asistenta je potřeba na začátku příkazu vždy říct „Hey Google“, zatímco při použití Amazon Alexy stačí na začátku příkazu říct „Alexa“.

Hlasové příkazy pro ovládání světel

Pro modelovou situaci jsme pojmenovali ukázkové světlo v aplikaci asistenta jako „XY“. V reálném použití místo „XY“ použijte konkrétní název vašeho světla. Dále jsme pojmenovali ukázkovou místnost jako „POKOJ“.

Požadavek

Znění hlasového příkazu

Rozsvícení konkrétního světla XY.

Turn on XY.

Zhasnutí konkrétního světla XY.

Turn off XY.

Změna barvy světla na červenou, pokud podporuje RGB. Červenou barvu v příkazu můžete nahradit jakoukoliv jinou barvou.

Turn XY red.

Změna intenzity svítivosti světla XY na 25 %.

Set XY to 25 %.

Rozsvícení všech světel v konkrétní místnosti POKOJ.

Turn on lights in POKOJ.

Zhasnutí všech světel v konkrétní místnosti POKOJ.

Turn off lights in POKOJ.

Hlasové příkazy pro ovládání zásuvek

Pro modelovou situaci jsme pojmenovali ukázkovou zásuvku v aplikaci asistenta jako „AZ“. V reálném použití místo „AZ“ použijte konkrétní název vaší zásuvky. Dále jsme pojmenovali ukázkovou místnost jako „POKOJ“.

Požadavek

Znění hlasového příkazu

Zapnutí zásuvky AZ.

Turn on AZ.

Vypnutí zásuvky AZ.

Turn off AZ.

Hlasové příkazy pro ovládání robotického vysavače

Pro modelovou situaci jsme pojmenovali robotický vysavač v aplikaci asistenta jako „George“. V reálném použití místo „George“ použijte konkrétní název vašeho vysavače. Dále jsme pojmenovali ukázkovou místnost jako „POKOJ“.

Požadavek

Znění hlasového příkazu

Zahájení vysávání.

Start GEORGE.

Přerušení vysávání.

Pause GEORGE.

Požadavek na vysávání v konkrétní místnosti.

Start GEORGE clean POKOJ.

Poslání vysavače na nabíječku.

Charge GEORGE.

Další příkazy pro Google Asistenta naleznete na oficiálních stránkách Google: ZDE.

Objevte kompletní nabídku chytrých produktů iGET podporujících hlasové ovládání: iGET Smarthome.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz